“Budimo zdravi, birajmo zdravlje! – Prvi podcast: Zdrave životne navike s medicinskom sestrom Anom Petrović”

U sklopu projekta “Budimo zdravi, birajmo zdravlje!”, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, nedavno je održana uspješna kampanja pod nazivom “Spriječiti, a ne liječiti”. Jedan od ključnih elemenata te kampanje bili su edukativni sadržaji koje je zajedno s stručnjacima osmislio tim angažiran u projektu. Jedan od tih sadržaja bila je i serija podcasta o zdravim životnim navikama, a danas donosimo izvještaj o prvom podcastu u kojem je gostovala Ana Petrović, medicinska sestra u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež.

Podcast je snimljen s ciljem educiranja slušatelja o važnosti zdravih životnih navika te promoviranja prevencije u očuvanju mentalnog i tjelesnog zdravlja. Ana Petrović, koja ima dugogodišnje iskustvo rada s djecom i mladima, podijelila je svoje stručno znanje i iskustva kako bi slušateljima pružila korisne smjernice za održavanje zdravog načina života. Ana je naglasila važnost pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti u održavanju optimalnog zdravlja. Objasnila je kako su pravilna prehrana i fizička aktivnost međusobno povezani te kako nedostatak tjelesne aktivnosti i loša prehrana mogu negativno utjecati na fizičko i mentalno zdravlje. Ana je istaknula da je važno educirati djecu i mlade o zdravim prehrambenim navikama, poticati ih izbjegavanje alkohola i cigareta. Također, Ana je raspravljala o važnosti pravilnog upravljanja stresom i održavanja emocionalne ravnoteže. Izrazila je zabrinutost zbog sve veće prevalencije mentalnih problema među mladima te istaknula važnost razvijanja emocionalne inteligencije i strategija suočavanja sa stresom.  U završnom dijelu podcasta, Ana je naglasila važnost kvalitetnog sna i pravilne higijene spavanja. Objasnila je kako nedostatak sna može negativno utjecati na kognitivne funkcije, emocionalno stanje i općenito zdravlje pojedinca.

Prvi podcast u sklopu kampanje “Budimo zdravi, birajmo zdravlje!” bio je informativan, inspirativan i pružio je slušateljima vrijedne smjernice za održavanje zdravih životnih navika. Ovaj podcast je samo jedan od brojnih edukativnih sadržaja koji su dio sveobuhvatne kampanje usmjerene prema prevenciji kroničnih bolesti i promociji zdravlja.

Projekt “Budimo zdravi, birajmo zdravlje!” pokazuje koliko je važno ulagati u prevenciju i educirati ljude o zdravom načinu života. Nadamo se da će ova kampanja motivirati mnoge da donesu pozitivne promjene u svom životu i da će postati inspiracija za slične inicijative u budućnosti.