Važnost preventivnih zdravstvenih pregleda

Preventivni zdravstveni pregledi temeljiti su i cjeloviti zdravstveni pregledi pojedinaca koji se provode s ciljem prevencije i pravodobnog otkrivanja bolesti što je ključno za rano postavljanje dijagnoze i započinjanje odgovarajućeg tretmana liječenja.

Temeljni ciljevi i svrha preventivnih zdravstvenih pregleda

Preventivni pregledi vrsta su zdravstvenih pregleda koji se provode kod zdravih osoba čiji je glavni cilj identifikacija potencijalnih problema i rizika za nastanak bolesti. Procjena potencijalnih problema temelji se na zdravstvenom stanju pojedinca, njegovu načinu života i obiteljskoj anamnezi. Oni su ključni za rano otkrivanje bolesti koje ne pokazuju simptome niti znakove u ranoj fazi nastajanja. Većina preventivnih zdravstvenih pregleda može se obaviti kod izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, privatnim poliklinikama ili klinikama.

Vrste preventivnih zdravstvenih pregleda

Sistematski pregledi  posebna su vrsta preventivnih zdravstvenih pregleda koji se provode u određenoj životnoj dobi. Tako se sistematski pregledi novorođenčadi, dojenčadi i male djece provode u pedijatrijskim ambulantama, a obuhvaćaju redovito cijepljenje sukladno kalendaru cijepljenja te praćenje psihomotornog razvoja djeteta. U djece školske dobi preglede i cijepljenje sukladno propisima obavljaju liječnici specijalisti školske medicine, a u odrasloj dobi provjera šećera u krvi, kolesterola, triglicerida, hemoglobina ili indeksa tjelesne mase može se provjeriti u ordinacijama obiteljskog liječnika.

Kod svih osoba starijih od 40 godina života, neovisno o rizičnim faktorima za nastanak bolesti savjetuje se napraviti:

 • preventivni pregled vida s ciljem ranog otkrivanja glaukoma,
 • kod žena mamografija s ciljem ranog otkrivanja raka dojke i
 • kod muškaraca digorektalni pregled i PSA test u svrhu ranog otkrivanja raka prostate.

Besplatni preventivni programi u Republici Hrvatskoj

Putem Nacionalnih programa za rano otkrivanje i prevenciju najčešćih zloćudnih bolesti, u našoj državi provode se preventivni pregledi za rano otkrivanje raka dojke i raka grlića maternice kod žena i program za rano otkrivanje  raka debelog crijeva kod muškaraca. Programi se provode svake dvije godine pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, a obuhvaćaju ciljne skupine građana s ciljem ranog otkrivanja zloćudnih bolesti u ranom stadiju i smanjenju smrtnosti kroz aktivno sudjelovanje i motiviranje što većeg broja građana na sudjelovanje.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke pod nazivom „MAMMA“ aktivan je od 2006. godine. Program je to u okviru kojeg se svake dvije godine na mamografski pregled pozivaju žene u dobi od 50-69 godina života. Mamografija je pretraga kojom se promjene uoče prije pojave bilo kakvih simptoma čime se prevenira širenje karcinoma. Poziv za sudjelovanje u ovom programu žene dobiju na kućnu adresu, a u pozivu se nalaze upute o terminu i mjestu  provođenja pregleda (najčešće je riječ o mobilnim vozilima). Pretraga je u potpunosti bezbolna, nije potrebna posebna priprema jedino se u slučaju trudnoće, dojenja, trajanja menstruacije ili postajanja implantata u grudima treba posavjetovati s liječnikom (u slučaju trudnoće ili dojenja preporučuje se ultrazvuk, mamografija se radi nakon završetka menstruacije).

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka grlića maternice obuhvaćene su sve žene u dobi od 25. do 64. godine života. Cilj programa je rano otkrivanje promjena koje mogu biti potencijalni rizik za nastanak ovog tipa karcinoma (npr. HPV) i pravovremeno započinjanje liječenja. Riječ je zapravo o ginekološkom pregledu tijekom kojeg se uzima bris grlića maternice (PAPA test) i potom šalje na patohistološku analizu.

Nacionalnim programom za rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva obuhvaćene su zdrave osobe oba spola od 50-74 godine života. poziv se dobiva doma skupa sa uputama o načinu izvođenja testa.

Svim ispitanicima kod kojih su pronađene nepravilnosti ili potencijalna sumnja na neku od zloćudnih bolesti obavezno se kontaktira nakon dobivanja nalaza te se u dogovoru liječniku opće prakse osoba upućuje na dodatne pretrage.

Pilot projekt redovnih sistematskih pregleda za sve punoljetne građane  trebao bi zaživjeti ove godine. Pregledi bi se  trebali obavljati u ordinacijama obiteljskih liječnika, u početku prioritet bi trebale biti osobe koje najmanje dvije godine nisu posjetile svoga liječnika  dok  bi s vremenom bile obuhvaćene i druge ciljne skupine. Cilj projekta je rano prepoznavanje kroničnih bolesti to jest bolesti koje zahtijevaju liječenje tijekom cijelog životnog vijeka oboljelog, a to su: šećerna bolest, kolesterol, hipertenzija, pretilost ili glaukom.

Prednosti preventivnih zdravstvenih programa

Rezultati preventivnih programa vidljivi su nakon dužeg perioda provođenja, a očituju se:

 • produženim životnim vijekom,
 • boljom kvalitetom života,
 • očuvanom radnom sposobnošću i
 • smanjenjem ukupnih troškova zdravstvene zaštite.

Zapamtite da preventivni pregled može spasiti život, stoga odazovite se na preventivne preglede i učinite nešto dobro za svoje zdravlje!

Autor: Alijana Pintarić,  bacc.med.techn.

LITERTURA:

 1. https://zdravstvo.gov.hr/nacionalni-preventivni-programi/1760
 2. https://www.hzjz.hr/dogadaji/preventivni-pregledi/
 3. https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje/preventivni-pregledi-u-svakoj-zivotnoj-dobi-spasavaju-zivote-lijecnik-otkriva-kada-trebate-obavljati-zdravstvene-kontrole
 4. https://gov.hr/hr/besplatni-sistematski-pregledi/940 
 5. https://www.nib.com.au/the-checkup/prevention-is-better-than-cure