Glaukom-tihi kradljivac vida

Glaukom često se naziva tihim kradljivcem vida jer gubitak vidnog polja nastaje postupno tijekom dužeg vremenskog perioda i najčešće se prepoznaje kada su nastale promjene nepopravljive. Glaukom je poslije dijabetesa drugi vodeći uzrok sljepoće u osoba starijih od 50 godina života stoga su redoviti očni pregledi od iznimne važnosti za rano prepoznavanje i liječenje ovog sindroma.

Što je glaukom i zašto nastaje???

Glaukom je sindrom koji uzrokuje nastanak promjena na očnom živcu i vidnom polju koji ukoliko se ne liječi može uzrokovati sužavanje vidnog polja, propadanje očnog živca i na posljetku trajni gubitak vida. Kao najčešći uzrok nastanka glaukoma spominje se povišeni očni tlak koji se javlja zbog neravnoteže između stvaranja i otjecanja očne vodice iz oka. Povišeni očni tlak ne znači nužno da je riječ o glaukomu, jer da bi glaukom nastao osim povišenog očnog tlaka potrebna je prisutnost glaukomskih oštećenja vidnog živca ili promjena u vidnom polju.

Slika 1. Oštećenje vidnog živca uzrokovano povišenim očnim tlakom Izvor: https://www.northbayvisioncenter.com/blog/296039-types-of-glaucoma

Rizični faktori za nastanka glaukoma su:

 • povišeni očni tlak (>22 mmHg),
 • životna dob (rizik se povećava poslije 40-ete godine života),
 • postojanje glaukoma u obitelji,
 • dalekovidnost,
 • prethodne ozljede ili infektivne upale oka,
 • osobe koje boluju od dijabetesa,
 • migrena, noćne hipotenzije.

Vrste glaukoma

S obzirom na uzrok nastanka glaukoma razlikujemo glaukom otvorenog kuta, glaukom uskog kuta, infantilni ili dječji glaukom te sekundarni glaukom.

 • Glaukom otvorenog kuta najčešći je tip glaukoma. Riječ je o sindromu oštećenja vidnog živca koje je povezano s otvorenim prednjim očnim kutom i povišenim očnim tlakom. Simptomi se pojavljuju u uznapredovanom stadiju i uključuju ispade vidnog polja (npr. prilikom čitanja izostaju pojedini dijelovi rečenice ili osoba promaši stepenicu jer ju ne vidi) u oba oka.
 • Glaukom uskog kuta nastaje kada odvodni prostor između šarenice oka i rožnice postane preuzak što može dovesti do nakupljanja pritiska u oku zbog otežanog protoka i odvodnje  očne vodice iz stražnje u prednju očnu sobicu. Nastaje naglo, praćen je crvenilom i pojavom boli uz

često prethodnu pojavu zamagljenog vida ili krugova oko izvora svjetlosti.

Slika 2. Glaukom otvorenog i glaukom uskog kuta

Izvor: https://www.allaboutvision.com/conditions/primary-open-angle-glaucoma/

 • Infantilni ili dječji glaukom  vrlo je rijetka pojava koja sprječava pravilno otjecanje očne vodice iz prednjeg djela oka. Javlja se u dojenčadi i male djece, zahvaća jedno oko te ukoliko se ne liječi može oštetiti očni živac i biti uzrokom potpune sljepoće.
 • Sekundarni glaukom nastaje ukoliko je oko bilo oštećeno upalom, tumorskim procesom, infekcijom ili ozljedom koja je onemogućila adekvatno otjecanje očne vodice iz prednje u stražnju očnu sobicu. Stanje sekundarnog sindroma liječi se ovisno o uzroku dok je u težim slučajevima potreban odgovarajući kirurški zahvat.

Simptomi i znakovi glaukoma

Ovisno o vrsti glaukoma, vodećim uzrocima i smetnjama koje sindrom uzrokuje simptomi variraju od osobe do osobe. Dok kod glaukoma otvorenog kuta nema simptoma, glaukom uskog kuta može se manifestirati pojavom boli u očnoj jabučici ili spektrom duginih boja oko izvora svjetlosti, a nagli nastup akutnog glaukoma može rezultirati pojavom iznenadne i jake boli, mučnine, jake glavobolje, zamućenja vida i potrebe za povraćanjem.

Slika 2. Smetnje vida uzrokovane glaukomom

Izvor:  https://learn.eyecheck.com/glaucoma-what-are-the-symptoms

Dijagnostika i liječenje

Dijagnoza se postavlja na temelju oftalmološkog pregleda koji uključuje detaljan pregled vidnih diskova, formalnu pretragu vidnog polja, gonioskopiju (prikaz prednjeg očnog kuta pomoću zrcalne prizme) i mjerenje očnog tlaka. Cilj liječenja glaukoma jest smanjenje povišenog očnog tlaka kako bi se prevenirala progresija sindroma što se postiže primjenom antiglaukomske terapije (kapi za oči) te laserskom ili kirurškom terapijom u progresivnim fazama glaukoma.

Savjeti za prevenciju i rano prepoznavanje glaukoma

Glaukom je sindrom koji se ne može spriječiti jer točni uzroci njegova nastanka još uvijek nisu poznati, stoga redoviti i pravovremeni očni pregledi imaju važnu ulogu u njegovu ranu prepoznavanju i adekvatnom liječenju.

 • Sve osobe s povećanim rizikom za nastanak glaukoma upućuju se na važnost redovitog oftalmološkog pregleda barem 1-2 puta godišnje.
 • Ukoliko niste u rizičnoj skupini, a imate više od 40. godina života također obavite kompletan očni pregled najmanje jedanput godišnje.
 • Jedite puno zelenog povrća i bobičastog voća,
 • bavite se redovitom i umjerenom tjelesnom aktivnosti i
 • zaštite svoje oči od ozljeda i UV zraka noseći zaštitnu opremu.

 Autor: Alijana Pintarić, bacc.med.techn.

LITERATURA:

 1. https://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/oftalmologija/glaukom
 2. Mandić Z, Koršić J, Bojić L. Suvremeno liječenje glaukoma otvorenog kuta. Acta clinica Croatica. 2002; Vol. 41 No 4.
 3. Hall AJ. Secondary glaucoma. Clin Exp Optom. 2000;83(3):190-4.
 4. Mandić Z. i suradnici. Oftalmologija. Zagreb: Medicinska naklada; 2014.
 5. https://www.mojeoko.hr/savjeti-za-zdrave-oci/bolesti-oka-i-smetnje-vida/glaukom-i-suho-oko