Rak vrata maternice

Godišnje svake treće subote u siječnju obilježavaju se Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i Dan mimoza kako bi se podigla svijest i važnost redovitih ginekoloških pregleda i edukacija o prevenciji bolesti. U mnogim kulturama mimoza je simbol  žene, emancipacije, slobode i emotivnosti, a obzirom da raste u hladnim uvjetima pokazuje otpornost i snagu te je stoga izabrana kao zaštitni simbol borbe protiv raka vrata maternice.

Rak vrata maternice

Rak vrata maternice drugi je najčešći karcinom u žena u svijetu. Diljem svijeta godišnje se javlja oko 500 000 novih slučajeva, a od njega umire 270 000 žena. Posljednjih 10 godina u Hrvatskoj bilježi se oko 320 slučajeva i oko 120 smrti godišnje. Rak vrata maternice pogađa mlađe žene između 35 i 50 godine života. Zahvaljujući cijepljenju, probiru i ranom liječenju rak vrata maternice je danas vrsta raka kojeg je lakše spriječiti, no unatoč tome jedan je od najčešćih i najsmrtonosnijih vrsta raka kod žena u svijetu.

Uzrok raka vrata maternice

Humani papiloma virus (HPV) je uzročnik raka vrata maternice (HPV). Godine 1980. otkrivena je poveznica između infekcije HPV-om i raka vrata maternice, a 1996. g. Svjetska zdravstvena organizacija javno je potvrdila da je najvažniji čimbenik rizika za nastanak raka vrata maternice upravo HPV. Gotovo 99,7% slučajeva raka vrata maternice izazvano je dugotrajnom infekcijom visokorizičnim podtipovima HPV virusa.

Što je HPV?

Humani papiloma virus (HPV) malen je DNK virus i vrlo je čest. Danas je izolirano više od 180 različitih tipova HPV-a, od kojih je 40-ak specifično za anogenitalnu regiju. Genitalni tipovi virusa dijele se u tri skupine – u tip niskog onkogenog rizika koji su najčešće povezani s benignim promjenama kao što su kondilomi; moguće karcinogene sojeve ; i tip visokoonkogenog rizika koji su povezani s rizikom nastanka karcinoma vrata maternice.  Danas je infekcija HPV-om najčešća spolno prenosiva bolest kako u žena tako i u muškaraca. Smatra se da je tijekom života 75% spolno aktivne populacije bilo izloženo HPV-u.

Uloga HPV-a kod nastanka raka vrata maternice

HPV za vrijeme trajanja infekcije može promijeniti normalne stanice u abnormalne. Kada abnormalne stanice na vratu maternice počnu nekontrolirano rasti, dolazi do razvoja raka vrata maternice. Mogu proći godine, 10-15 godina, dok stanice zaražene HPV-om postanu kancerogene stoga je bitno uočiti promjene stanica u fazi prije nastanka raka redovitim pregledima. Genitalne infekcije HPV-om najčešće su prolazne, asimptomatske i bez posljedica, međutim perzistirajuće infekcije koje traju više od dvije godine vodeći su uzročnik raka. Pravilno liječnje prekanceroznih promjena može spriječiti nastanak raka, a rana dijagnoza omogućuje bolje rezultate liječenja i manje invazivne postupke.

Simptomi raka vrata maternice

Prekancerozne promjene i rani stadij raka vrata maternice obično nemaju simptome. Kao prvi znak bolesti može se javiti sukrvavi iscjedak iz vagine nevezan uz menstrualni ciklus. Može se javiti povremeno krvarenje bez boli koje se javlja obično nakon spolnog odnosa ili kupanja. Neke žene navode i bol prilikom spolnog odnosa. Kako bolest napreduje krvarenja su češća, oblinija i dulje traju. Javljaju se bolovi u leđima, kukovima i natkoljenicama kao rezultat širenja bolesti. Bitno je rano prepoznati problem i redovito se kontrolirati.

Prevencija raka vrata maternice

Prevencija raka vrata maternice usmjerena je na prevenciju infekcije HPV-om. Primarna prevencija obuhvaća edukaciju i cijepljenje, dok je sekundarna prevencija usmjerena na redovite ginekološke preglede, te testove probira poput PAPA testa i HPV testa.

Edukacija o odgovornom spolnom ponašanju kao što je kasnije stupanje u spolne odnose, mali broj partnera, upotreba perzervativa mogla bi smanjiti rizik od infekcije.

Cijepljenje protiv HPV-a preporuča se prije stupanja u spolni odnos, no iako je preporučljivo cijepljenje prije započinjanja spolne aktivnosti, cijepljenje se preporuča i onima koji su već spolno aktivni.  Cjepivo je besplatno i preporučeno kroz nacionalni program cijepljenja za učenike i učenice osmih razreda osnovnih škola, ali i za sve osobe mlađe od 25 godina.

U Hrvatskoj se provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice kojim se poziva žene na redovite ginekološke preglede s ciljem smanjenja pojavnosti novih slučajeva i smrtnosti uzimanjem brzog i jednostavnog testa probira (Papa test i HPV test) kojim se ova bolest može otkriti dok se još nisu razvile zloćudne promjene ili u njihovoj ranoj fazi.

Autor: Sahar Odeh, dr. med.

Literatura:

1. Ault KA. Epidemiology and natural history of human papillomavirus infections in the female genital tract. InfectDis Obstet Gynecol 2006;26 Suppl:40470.

2. Berumen–Campos J. Human papilloma virus and cervical cancer. Gac Med Mex 2006;142 Suppl 2:519

3. Ćorušić A. Rak vrata maternice (carcinoma cervicis, ca. cervicis). U: Šimunić V, sur. Ginekologija. Zagreb: Naklada Ljevak; 2001. str. 432–40

4. Schiffman M, Castle PE, Jeronimo J, Rodriguez AC, Wacholder S. Human papillomavirus and cervical cancer. Lancet. 2007;370(9590):890–907

5. Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Registar za rak Republike Hrvatske. Incidencija raka u Hrvatskoj 2019. Bilten 44. Zagreb, 2021.

6. Trottier H, Franco EL. The epidemiology of genital human papillomavirus infection. Vaccine. 2006;24(Suppl. 1):4–15