PRVI PREGLED STOMATOLOGA  – KADA JE VRIJEME I KAKO PRIPREMITI DIJETE?

Roditelji su često u nedoumici kada otići na prvi pregled stomatologa, zabrinuti da u ranoj dobi  mogu izazvati negativnu reakciju ili osjećaj straha. Dio roditelja stoga odgađa preglede, što se nije pokazalo učinkovitim pristupom. Naime, dijete bez obzira može razviti strah izazvan tuđim uznemirujućim ili neugodnim pričama, a ne vlastitim iskustvom kod stomatologa.

Prvi pregled poželjno je obaviti u što ranijoj dobi, kada su djeca neopterećena i lakše prihvaćaju nove okolnosti.

Kada odvesti dijete na prvi pregled stomatologa?

Možda se čini neobičnim voditi dijete s tek nekoliko izniklih mliječnih zubića u stomatološku ordinaciju, međutim, preporuka je struke obaviti prvi pregled već nakon prvog rođendana. U toj dobi nije potrebno pripremati dijete, a iznikli su zubići zdravi i nisu potrebni nikakvi zahvati, pa će stomatolog samo provjeriti kako se odvija nicanje.

Zašto tako rano?

Prema prethodnim smjernicama, preporučena dob za prvi odlazak stomatologu bila je tri godine. Međutim, višegodišnja praćenja malih pacijenata ukazala su da se do treće godine života može razviti potpuna patologija tvrdih zubnih tkiva, kao i upalni procesi u zubnoj pulpi (‘živcu’) mliječnih zuba.

Nove spoznaje dovele su do promjene preporuka pa je u svrhu preventivnog djelovanja prvi pregled u ranoj dobi prvenstveno usmjeren na edukaciju roditelja o održavanju higijene zubića i prehrani djeteta, kako bismo održali zdravlje izniklih zuba. Stomatolog će ujedno ukazati na nezdrave navike koje dovode do nastanka ranog dječjeg karijesa (‘karijesa bočice’) i ortodontskih anomalija.

Što ako ste propustili priliku za rani prvi pregled djeteta?

Ništa nije izgubljeno ukoliko dijete u malo kasnijoj dobi posjeti stomatologa, ako se uzme u obzir važnost stvaranja navike odlaska na redovite preglede, kao i upoznavanje sa stomatologom i okruženjem ordinacije.

Iznimno je bitno izbjeći čestu pogrešku roditelja da dijete na prvi pregled dolazi tek kada se pojavi bol ili otok,  jer je u tim okolnostima najčešće neophodno odmah obaviti stomatološki zahvat. Uz već postojeću bol koja je razlog dolaska, prvi susret s nepoznatim osobama i okolinom izazvat će nelagodu i strah. Ubuduće, svaki odlazak stomatologu izazvat će kod djeteta (kasnije i kod odrasle osobe), sjećanje na negativno iskustvo i proživljeni strah.

Prvi pregled trebao bi proteći bez ikakvih intervencija, kako bismo osigurali da dijete doživi pozitivno i ugodno iskustvo dolaska stomatologu. To će olakšati sljedeće posjete, s ciljem da u budućnosti,  u slučaju potrebe za zahvatom, dijete bude spremno za suradnju.

Kako pripremiti dijete za pregled?

Kroz roditeljski pristup, dijete počinje izgrađivati odnos prema stomatologu i prije nego što ga upozna.

Smisao je pripreme objasniti da zubi moraju biti jaki i zdravi pa ih je zato potrebno svakodnevno prati i čuvati od previše slatkiša, a potom prikazati stomatologa kao dobru i pozitivnu osobu koja svojim radom pomaže djeci očuvati zubiće lijepima i zdravima.

Prije prvog dolaska, preporučljivo je na primjeren način dočarati djetetu kako izgleda stomatološka ordinacija i objasniti da će mu stomatolog pregledati zubiće. Pri tome od velike pomoći mogu biti slikovnice s tematikom odlaska stomatologu,  jer su pisane jednostavnim jezikom i detaljno ilustriraju što dijete može očekivati na pregledu. Neke od njih opisuju simpatične zgode u stomatološkoj ordinaciji pa je nakon toga prvi odlazak stomatologu  moguće opisati kao novu i zabavnu pustolovinu. Ujedno je moguće dogovoriti da poslije obavljenog pregleda dijete dobije malu nagradu, kao dodatni poticaj za suradnju.

Poželjnim pristupom pokazala se i simbolička igra odlaska stomatologu, pri čemu dijete kod kuće glumi dolazak u ordinaciju, otvaranje usta te pregled zubića koji obavlja roditelj.

Prilikom dogovora za prvi dolazak,  roditelj može dodatno zatražiti savjet kako pripremiti dijete, a također je korisno dati  informacije o načinu na koji dijete iskazuje emocije ili reagira na nove osobe i situacije. Ukoliko kod djeteta postoje medicinske dijagnoze, u prethodnom je  razgovoru potrebno obavijestiti stomatologa.

Koje su najčešće pogreške i kako ih izbjeći?

Prenošenje vlastitog straha na dijete. Prilikom dolaska na stomatološki pregled bitna je smirenost roditelja, što osobito trebaju osvijestiti roditelji koji se boje stomatologa  jer dijete može primijetiti njihov strah ili nervozu i postati uznemireno. Smisao je da dijete doživi pozitivno iskustvo pri posjećivanju stomatologa, a ne da roditelj posljedice svog neugodnog ili bolnog iskustva prenese na dijete.

Upotreba negativnih riječi i asocijacija. Većina roditelja nije svjesna da kroz nesmotrenu priču sugeriraju strah, upotrebom negativnih izraza kao što su: bol, plač, injekcija, brušenje … U prisutnosti djeteta potrebno je pripaziti na izbor riječi i izbjegavati razgovore o neugodnim iskustvima pri stomatološkim zahvatima.

Zastrašivanje ili ucjena. Učestalo su uzrok straha upravo roditelji, koji u nastojanju da potaknu dijete na pranje i brigu o zdravlju zuba objašnjavaju kako će se zubi neredovitim  pranjem pokvariti pa će morati stomatologu, koji će mu brusiti ili vaditi zube. Možda je učinkovito za poboljšanje higijene, ali još je učinkovitije za stvaranje straha od stomatologa.

Nedostatak strpljenja. Roditelji uglavnom očekuju da će jednim dolaskom u stomatološku ordinaciju obaviti potrebni zahvat. Ukoliko se dijete boji, potrebno je imati razumijevanja i pustiti da dijete samo određuje tempo dok ne bude spremno. Stvaranje navike dolaska stomatologu je proces koji podrazumijeva upoznavanje, povjerenje i strpljenje. Prisila nikad nije poželjna jer dugoročno može imati negativan učinak.

Bitno je stoga ustrajati u uzajamnoj komunikaciji i uspostavljanju kvalitetnog odnosa između djeteta, roditelja i stomatologa, kako bi zajedno postigli najbolji rezultat u liječenju.

Kvalitetna priprema i rani dolazak na prvi pregled jamstvo su da će dijete prvi susret sa stomatologom doživjeti kao pozitivno iskustvo, što je temelj za usvajanje zdravih životnih navika, koje uključuju brigu o zdravlju zuba i redovite kontrole stomatologa.

Autor: Ana Subić, dr.med.dent.