Uzroci i prevencija gestacijskog dijabetesa

Gestacijski dijabetes  je tip šećerne bolesti koji se u žena prvi puta javlja u trudnoći i u većini slučajeva nestaje nakon poroda. Glavni uzrok ovog stanja je inzulinska rezistencija koja tijekom trudnoće utječe na pojačano lučenje inzulina kako bi se zadovoljile potreba ploda za energijom to jest šećerom. Kada majčina gušterača ne uspijeva kompenzirati veću potrebu za inzulinom razvija se intolerancija na glukozu te njezina razina u majčinoj krvi raste. Tolerancija na glukozu u ranoj fazi trudnoće je još uvijek uredna zbog utjecaja beta korionskog gonadotropina (beta HCG), međutim nakon 20. tjedna trudnoće rastu potrebe ploda za glukozom pa se tolerancija na glukozu povećava (1).

Uzroci i simptomi gestacijskog dijabetesa

Vodeći uzroci gestacijskog dijabetesa su dob majke (<35) i pretilost u trudnoći. Osim glavnih uzročnika ovog stanja postoje određeni čimbenici rizika koji mogu povećati rizik za nastanak gestacijskog dijabetesa, a to su:

 • neaktivan stil života,
 • sindrom policističnih jajnika,
 • postojanost gestacijskog dijabetesa u prethodnoj trudnoći,
 • genetska predispozicija te
 • postojanost srčanih oboljenja u osobnoj anamnezi.

Dijabetes u trudnoći ne mora biti obilježen simptomima koji su karakteristični za povišenje razine glukoze u krvi. Umor, mučnina, povraćanje te učestalo mokrenje samo su neki od simptoma karakteristični za prvo tromjesečje trudnoće ali isto tako mogu upućivati na postojanost gestacijskog dijabetesa. Redoviti liječnički pregledi i ginekološke kontrole od iznimne su važnosti za svaku buduću majku i njezino dijete. Određivanje razine šećera u krvi jednostavna je i bezbolna pretraga koja nam daje uvid u referetne vrijednosti šećera u krvi te pravovremeno prepoznavanje intolerancije na glukozu.

Dijagnoza gestacijskog dijabetesa

Dijagnoza bolesti postavlja se na temelju određivanja razine glukoze u krvi natašte ili primjenom OGTT-a (oralni glukoza tolerans test). Obe laboratorijske pretrage obavljaju se ujutro natašte što znači da je večer prije pretrage zabranjen unos hrane i pića, osim vode u manjim količinama. OGTT obavezno je napraviti u drugom tromjesečju, točnije između 24. i 28. tjedna trudnoće. Test traje 2 sata i obavlja se ujutro natašte. Prvo se uzima uzorak krvi i urina natašte, zatim se trudnici daje da popije 75 g glukoze otopljene u 0.3 l vode u manjim gutljajima kroz 5 minuta. Uzorak krvi ponovno se uzima nakon 60 minuta i 120 minuta od uzimanja otopine. U periodu između uzimanja uzoraka trudnica mora biti natašte (može uzeti manju količinu vode)  i mora mirovati.

Tablica 1. Granične  vrijednosti OGTT-a kod trudnica (Jedna ili više vrijednosti nakon OGTT-a sa 75 g glukoze koje su jednake ili iznad kriterija potrebne su za dijagnozu gestacijskog dijabetesa)

Izvor: WHO, Diagnostic Criteria and Classification of Hyperglycaemia First Detected in Pregnancy, 2013.

Liječenje gestacijskog dijabetesa

Pravovremeno prepoznavanje gestacijskog dijabetesa najvažniji je preduvjet za uspješno liječenje i smanjenje rizika od mogućih komplikacija. Pristup liječenju ovisi o zdravstvenom stanju trudnice. Promjena stila života uključujući zdravu i pravilnu prehranu, redovitu tjelovježbu, redovite ginekološke kontrole i kontrolu prirasta tjelesne težine buduće majke (ne veću od 12 kg) prva su stepenica u liječenju ove bolesti, točnije u održavanju vrijednosti glukoze u granicama normale što u brojevima iznosi:

 • glukoza natašte ≤ 5.3 mmol/L,
 • glukoza jedan sat nakon obroka ≤ 7.8 mmol/L te
 • glukoza dva sata nakon obroka ≤ 6.7 mmol/L (3)

Promjene u načinu prehrane uključuju primjenu individualnih jelovnika uz odgovarajući unos kalorija koje su potrebne za zadovoljavanje majčinih i fetalnih potreba. Trudnice čiji  se indeks tjelesne mase (ITM) kreće od 20-25 kg/m2 trebaju oko 30 kcal po kilogramu tjelesne težine, one sa indeksom tjelesne mase 0d 25-30 kg/m2 trebaju oko 25 kcal, a sve trudnice sa indeksom većim od 30 kg/m2 trebaju oko 12-14 kcal na dan. Cilj dijetalnog režima prehrane je regulacija razine šećera u krvi uz dnevni unos ne veći od 1800 kcal. Pothranjenim trudnicama savjetuje se povećati dnevni unos na 30-45 kcal kako bi se zadovoljile potrebe majke i fetusa za nutrijentima.

Tablica 2. Primjer jelovnika od 1800 kcal

Izvor: https://www.kb-merkur.hr/merkur-odjeli-detaljno/sveucilisna-klinika-za-dijabetes-i-endokrinologiju

U kontroli razine šećera u krvi posebno je važna redovita samokontrola bolesti pa se određivanje šećera u krvi u početku savjetuje do 4 puta na dan i to natašte i dva do tri puta nakon obroka uz obavezno vođenje dnevnika tijekom samokontrole GUK-a.

Ukoliko vrijednost glukoze natašte, usprkos svim provedenim mjerama prelazi vrijednost od 7.3 mmol/L potrebno je uvođenje inzulinske terapije uz svakodnevnu kontrolu šećera u krvi.

Komplikacije gestacijskog dijabetesa

Neliječeni i nepravovremeno prepoznati gestacijski dijabetes može uzrokovati dvije grupe komplikacija. Prva grupa komplikacija odnosi se na majku, a to su prijevremeni porod zbog makrosomije ploda to jest rađanje djeteta čija je porodna masa veća od 4 000 g. Takav porod teži je i kompliciraniji za buduću majku te najčešće završava carskim rezom. Druga grupa komplikacija odnosi se metaboličku nestabilnost novorođenčeta nakon poroda i sklonost hipoglikemiji (GUK>2.9 mmol/L) što može biti uzrok nezrelosti novorođenčeta, žutice, hipokalcemije i slično (5).

Prevencija gestacijskog dijabetesa

Redoviti ginekološki pregledi, redukcija pretilosti i odgovarajući režim prehrane najvažnija su linija obrane u nastanku gestacijskog dijabetesa. Zdrava prehrana temelji se na kontroli energetskog unosa i kombinaciji namirnica koja je za svaku trudnicu individualna i kojoj je glavni cilj zadovoljiti potrebe majke i njezina nerođenog djeteta. Pripremljeni obroci moraju se temeljiti na pojačanom unosu povrća, neškrobastih ugljikohidrata, bjelančevina i složenih ugljikohidrata s niskim glikemijskim indeksom dok bi se primjena slastica i pekarskih proizvoda trebala svesti na minimum. Jačanje svijesti o važnosti promjena životnih navika koji doprinose zdravlju majke i njezina nerođena djeteta važno je provoditi od prvog posjeta dispanzeru. Zdrave životne navike i uredne vrijednosti glukoze u krvi majke tijekom trudnoće jedan su od osnovnih preduvjeta za zdrav razvoj ploda i trudnoću bez komplikacija.

Autor:   Alijana Pintarić, bacc.med.techn.

Literatura

 1. https://www.dijabetes.hr/gestacijski-dijabetes/
 2. WHO, Diagnostic Criteria and Classification of Hyperglycaemia First Detected in Pregnancy, 2013.
 3. http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/ginekologija/trudnoca-komplicirana-bolescu/dijabetes-i-trudnoca
 4. https://www.kb-merkur.hr/merkur-odjeli-detaljno/sveucilisna-klinika-za-dijabetes-i-endokrinologiju

5. https://dijabetes.net/koje-su-komplikacije-trudnickog-ili-gestacijskog-dijabetesa