Kako očuvati zdravlje mliječnih zubi?

Doktori dentalne medicine često mogu primijetiti da je zanemarena važnost higijene i brige o mliječnim zubima zbog činjenice da će ispasti i da će ih zamijeniti trajni zubi.

Međutim, mliječni zubi imaju važnu ulogu jer omogućuju žvakanje, što je preduvjet za dobru probavu i apsorpciju tvari potrebnih za rast i razvoj organizma, potiču normalan rast i razvoj čeljusti, pravilan izgovor i utječu na estetski izgled lica. Također, čuvaju mjesto za svoje nasljednike – trajne zube.

Mnogi roditelji nisu svjesni da zdravlje zubi njihove djece, osobito u prvim godinama života, ovisi ponajviše o njima – stoga je od iznimne važnosti objasniti kako očuvati mliječne zube zdravima te ih uputiti kako motivirati djecu na stvaranje zdravih navika. Navike stečene u ranom djetinjstvu ujedno su presudne i za zdravlje trajnih zubi.

Kada početi prati mliječne zube?

Čim su zubići niknuli, potrebno je obratiti pažnju na higijenu usne šupljine. Prvi sjekutići najčešće niču u dobi od 6 do 8 mjeseci. To je ujedno vrijeme kada se uvode  nove namirnice u prehranu djeteta. Roditelj bi trebao obrisati iznikle zubiće sterilnom gazicom umočenom u mlaku vodu dva puta dnevno,  kako bi uklonio ostatke  hrane koji se zadržavaju na površini zuba.
U ponudi postoje specijalne maramice za čišćenje zubića, kao i silikonski nastavak za prst kojim se može održavati higijena zubića i ujedno masirati zubno meso prilikom nicanja.

Spriječite ‘karijes bočice’

Iznimno je važno je oprati zubiće neposredno prije spavanja. Također, trebalo bi izbjegavati stvaranje navike uspavljivanja bočicom mlijeka, čokolina ili soka koji sadrži šećer. Hrana bogata šećerom dugo se zadržava zalijepljena na površini zuba, što omogućuje bakterijama da stvore uvjete za nastanak karijesa. Ukoliko se ostatci hrane ne uklone pranjem, može se pojaviti karijes bočice. To je najraniji oblik karijesa koji se izuzetno brzo razvija i u kratkom vremenu može razoriti cijeli zub, najčešće gornje sjekutića.

Ako je dijete žedno tijekom noći, najbolje mu je ponuditi samo vodu ili nezaslađeni čaj.

Kada početi s upotrebom zubne četkice?

Oko prvog rođendana, roditelj bi trebao početi djetetu prati zubiće dječjom četkicom bez zubne paste. Ne treba odmah očekivati suradnju i uspjeh,  nego se prilagoditi djetetu kako bi pranje zubića bilo ugodno i zabavno.  Potrebno je tako nastaviti sve do navršene druge godine, s ciljem da se dijete navikne na četkicu, što je zapravo početak stjecanja navike pranja zubi.

Pranje zubi najbolje je uvesti kroz igru

Kako raste, potrebno je poticati dijete da samo pere zubiće. Dijete treba pustiti da se zabavlja i isprobava četkati za zube. U početku nije bitna tehnika niti rezultat pranja, bitno je da dijete nauči otvoriti usta i da četkicom prelazi po zubima. Roditelj će se pobrinuti da zubi budu čisti tako što će na kraju oprati sve plohe zubića.

Kada početi s upotrebom zubne paste?

U dobi od 2-3 godine, odnosno kada je dijete sposobno isprati usta i ispljunuti pastu. Djetetu do 3 godine starosti na četkicu je potrebno utrljati vrlo malu količinu paste, veličine zrna riže. Nakon treće godine, preporučena količina paste potrebne za jedno pranje je veličine zrna graška. Koncentracija fluora u pastama za djecu prilagođena je dobi djeteta. Često paste sadržavaju i dodatne sastojke za primamljivi okus (jagoda) pa je potrebno pripaziti da zbog toga dijete ne proguta zubnu pastu.

Ujedno,  za očekivati je da su u toj dobi kod većine djece iznikli svi mliječni zubi. Higijenu zubi trebalo bi provoditi  dva puta dnevno. Bitno je oprati sve zube  i sve plohe na zubima – tehnikom malih kružnih pokreta peru se prvo sve vanjske, zatim unutrašnje i na kraju grizne plohe.

Roditelji postavljaju primjer

Pranje zubi trebalo provoditi kao zajedničku aktivnost, tako da dijete oponaša što rade roditelji i oni ga svojim primjerom potiču na usvajanje pravilnih navika oralne higijene. Vrlo je važno naviknuti dijete redovnom pranju zubi, kao i potrebi da se navečer u krevet odlazi opranih i čistih zubića.
Potrebno  je u što ranijoj dobi razgovarati s djetetom o važnosti zdravlja zubi i objasniti djetetu da zubiće treba četkati svaki dan  kako bi bili biti jaki i zdravi. U tome mogu pomoći  slikovnice i crtići koji primjereno dječjoj dobi na zabavan i slikovit način podučavaju o očuvanju zdravlja zubi.


Do koje dobi roditelj sudjeluje u pranju zubi?

Do polaska u školu, djeci je potrebna pomoć jer još nisu dovoljno vješta sama temeljito oprati zube. Roditelj bi stoga na kraju trebao dodatno četkicom očistiti sve plohe zubi.

Smatra se da djeca školske dobi mogu samostalno prati zube jer su usvojila naviku pranja i imaju razvijene potrebne motoričke sposobnosti. Međutim, poželjno je da roditelj nadzire kvalitetu pranja još nekoliko sljedećih godina, odnosno sve dok nije u potpunosti siguran da je dijete usvojilo navike koje jamče da su zubi po završetku pranja potpuno čisti.

Autor: Ana Subić, dr.med.dent.