Kako mjeriti šećer u krvi?

Tijelo održava vrijednosti šećera u krvi u poprilično uskom intervalu, od  3.9 do 6.1 mmol/L krvi. To je važno za normalno odvijanje tjelesnih procesa, izlučivanje hormona i regulaciju metabolizma.

Mjerenje razine šećera u krvi odnosno vrijednosti glukoze svakodnevna je aktivnost oboljelih od dijabetesa ili šećerne bolesti te je jedan od najvažnijih čimbenika za kontrolu dijabetesa. Također, mjerenje šećera u bilo kojem trenutku pomaže u prevenciji posljedica vrlo visokih i vrlo niskih koncentracija u krvi.

Šećer u krvi može se mjeriti kod kuće pomoću glukometra ili na redovnom pregledu kod liječnika. Mjerenje šećera u krvi kod kuće preporučuje se osobama koje pate od dijabetesa, a mjeri se pomoću kapljice krvi dobivene ubodom u vršak prsta. Dijabetičari trebaju redovno mjeriti razine šećera u krvi, upisivati u dnevnik izmjerene vrijednosti i provoditi redovne kontrole kod liječnika. Učestalim mjerenjem omogućuje se liječnicima pravilno određivanje učinkovite terapije.

Prije mjerenja potrebno je:

  • Pripremiti glukometar, trakice, lancetar, lancete, alkohol, vatu i papir za zapisivanje rezultata.
  • Prije provođenja mjerenja šećera u krvi operite i osušite ruke.
  • Provjerite rok trajanja test-traka na kutiji, ne koristite test-trake kojima je istekao rok trajanja.

Ispravno mjerenje glukoze pomoću glukometra

  • Sapunom i toplom vodom oprati ruke (ako dezinficirate ubodno mjesto alkoholom ubodno mjesto je potrebno dobro osušiti).
  • Potrebno je pripremiti lancetar sa novom lancetom, uporaba već korištene lancete može uzrokovati više boli na mjestu primjene.
  • Pripremiti glukometar sa odgovarajućim test-trakama, pritom ako je potrebno kodirati glukometar, to svakako treba ispravno napraviti jer u suprotnom rezultat može biti pogrešan i za 20%.
  • Koristeći lancetar formirajte kapljicu krvi bez prejakog istiskivanja krvi, ako ubod nije bio dovoljno dubok i dobijete premalu kapljicu krvi ponovite postupak. Ako imate problema u dobivanju kapljice krvi iz prsta, ugrijte prste sa toplom vodom ili međusobnim trljanjem dlanova.
  • Aplicirajte kapljicu krvi na test-trakicu.

Liječnik ili specijalist dijabetolog odredit će ciljni raspon rezultata mjerenja glukoze u krvi i reći će koliko često trebate mjeriti glukozu u krvi.

Mjerenje provodite redovito, prilagodite terapiju i način prehrane, povećajte fizičku aktivnost kako bi spriječili i ublažili komplikacije koje nastaju uslijed dijabetesa. Održavanje većine rezultata unutar ciljnog raspona pomaže usporiti ili spriječiti nastanak komplikacija dijabetesa.

Autor: Ivana Šimunović

Foto: Sandi Larma