Kako pravilno izmjeriti krvni tlak?

Povišen krvni tlak (arterijska hipertenzija)  je tiha, podmukla bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome. Tek kada se pojave oštećenja na raznim organima zamijete se i visoke vrijednosti krvnoga tlaka.

Arterijska hipertenzija jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema. Procjenjuje se da će u svijetu hipertenziju do 2025. godine imati svaki treći stanovnik u dobi nakon 20. godine što nosi ozbiljne posljedice.

Prema rezultatima istraživanja Epidemiologija arterijske hipertenzije u Hrvatskoj učestalost hipertenzije u Republici Hrvatskoj je 37,5%. To znači da svaki treći odrasli stanovnik ima povišene vrijednosti arterijskoga tlaka.

Pravilno mjerenje krvnog tlaka ključ je za dijagnozu hipertenzije kao i za praćenje terapijskog učinka. Kod svih mjerenja potrebno je rabiti tlakomjer koji je prošao procjenu prema standardiziranim protokolima. Danas se najčešće koriste auskultatorni ili oscilometrijski poluautomatski uređaji. Njihova se preciznost i točnost treba redovito provjeravati u tehničkom laboratoriju, a primjena živinih tlakomjera u većini europskih zemalja je napuštena.

Upute za pravilno mjerenje tlaka

 • Prije početka mjerenja treba sjediti u mirnoj prostoriji 3 – 5 minuta, bez razgovora.
 • Sjednite u udoban položaj, nemojte prekrižiti natkoljenice ili gležnjeve, naslonite se leđima na naslon.
 • Mjerenje se obavlja na nadlaktici. Potrebno je rabiti orukvicu prikladne veličine, kako bi mjerenje bilo što preciznije, premalena orukvica može rezultirati lažno visokim vrijednostima i obratno.
 • Upotreba tlakomjera za zapešće se ne preporučuje osim kod pretilih bolesnika s izrazito velikim opsegom ruke.
 • Rukav zasučite visoko i ruku postavite u razinu srca.
 • Ne uzimajte kofein alkohol ili duhanske proizvode barem 30 minuta prije mjerenja krvnog tlaka.
 • Pričekajte 2 sata nakon obilnog obroka te prema potrebi ispraznite mjehur i crijeva.
 • U razmaku od 1 do 2 minute potrebno je izvršiti dva mjerenja.
 • Dodatna mjerenja potrebna su ako postoji značajna razlika vrijednosti (˃ 5 mmHg).
 • Ako je prisutna razlika vrijednosti na lijevoj i desnoj ruci, kao relevantna se uzima viša vrijednost te se tlak ubuduće mjeri na toj ruci.
 • Mjerenje ponovite ako je izmjerena vrijednost tlaka neočekivano visoka. U obzir uzmite nižu izmjerenu vrijednost.

Kućno mjerenje tlaka

Kućno mjerenje tlaka pomaže u postizanju bolje kontrole tlaka te poboljšava bolesnikovu dosljednost u primjeni lijekova. Tlak se preporučuje mjeriti ujutro i navečer tijekom 7 dana. Dva mjerenja potrebno je izvršiti u razmaku od jedne minute te upisati prosječnu vrijednost u dnevnik mjerenja. Kad se uspostavi kontrola tlaka dovoljno je provoditi tjedno mjerenje jednom u tri mjeseca.

Važno je redovito kontrolirati krvni tlak, a kod povišenog tlaka redovito uzimati lijekove prema preporuci liječnika.

Autor: Ivana Šimunović

Foto: Sandi Larma