Rana prevencija karcinoma debelog crijeva

Karcinom debelog crijeva globalni je javnozdravstveni problem i jedna od najčešćih vrsta maligne bolesti koja pogađa oba spola. Rijetko se javlja prije 50. godine živote, međutim današnji način života prije svega stres, nepravilna prehrana i okolina u kojoj živimo itekako pridonose pojavnosti ove bolesti u osoba mlađe životne dobi. Kako su najčešći uzročnici ovog tipa karcinoma zapravo čimbenici na koje možemo utjecati, prevencija je usmjerena na njihovo pravovremeno prepoznavanje i rane programe detekcije za sve rizične skupine.

Čimbenici rizika za nastanak raka debelog crijeva

Karcinom debelog crijeva zloćudna je bolest koja rezultira nekontroliranim rastom abnormalnih stanica koje potječu iz rektuma ili debelog crijeva. Točan uzrok nastanka karcinoma još uvijek nije poznat pa kažemo da se pojavnost ovog tipa karcinoma javlja kao posljedica međudjelovanja različitih čimbenika koje dijelimo na promjenjive i zadane čimbenike.

Zadani čimbenici su oni koji nas određuju i na koje ne možemo utjecati, a to su:

 • dob starija od 50. godina,
 • spol (učestalija kod muškaraca)
 • genetska predispozicija ili
 • postojanost polipa, upalnih crijevnih bolesti …

Promjenjivi rizični čimbenici su oni na koje možemo utjecati ili ih izbjeći ukoliko percipiramo njihovu štetnost za naše zdravlje, a to su:

 • pretilost,
 • tjelesna neaktivnost,
 • prehrana siromašna vlaknima i nedostatan unos voća i povrća,
 • pretjerana konzumacija alkohola, kofeina i nikotina.

Kada potražiti liječničku pomoć???

Simptomi i znakovi raka debelog crijeva ovise o lokalizaciji samog karcinoma i najizraženiji su u naprednoj fazi bolesti stoga je od iznimne važnosti da se što prije javite liječniku ukoliko postoji i najmanja sumnja u vidu:

 • promjena u konzistenciji stolice npr. proljev ili opstipacija koji traju duže od 7 dana,
 • neželjenog gubitak težine,
 • gubitka apetita,
 • Mučnine, povraćanja.
 • pojavi krvi u stolici ,
 • slabosti, umora
 • nadutosti koja traje nekoliko tjedana te
 • jačih bolova u želudcu prilikom velike nužde.
Slika 1. Vodeći znakovi i simptomi raka debelog crijeva
Izvor: https://img.medicineh.com/img/colorectal-cancer/symptoms-of-colorectal-cancer.jpg

Dijagnostika i liječenje

Dijagnoza bolesti postavlja se na temelju kolonoskopije (pregleda debelog crijeva) i  pregleda stolice na temelju kojeg se utvrđuje postojanost krvi u stolici i eventualni uzrok krvarenja. Nakon postavljanja dijagnoze i ovisno o lokalizaciji tumora određuje se tip liječenja u vidu kirurškog odstranjenja tumora, kemoterapije i/ili zračenja. Liječenje raka debelog crijeva mukotrpan je i dug proces stoga je rano otkrivanje raka ključno za što uspješniji oporavak i preživljavanje bolesnika.

Prevencija raka debelog crijeva

Postoje tri strategije u prevenciji raka debelog crijeva. Primarna strategija usmjerena je na smanjenje rizika od pojavnosti raka kroz promjenu načina života, prvenstveno prehrambenih navika. Svim osobama koje se nalaze u rizičnoj skupini za nastanak raka debelog crijeva preporučuje se:

 • Redovito bavljenje tjelesnom aktivnosti u trajanju od najmanje 30 minuta dnevno.
 • Uzimanje hrane bogate vlaknima koja dokazano pospješuje peristaltiku crijeva.
 • Izbjegavanje svakodnevne konzumacije crvenog mesa.
 • Izbjegavanje svakodnevne konzumacije alkohola.
 • Redovito obavljanje kontrolnih pregleda kod svih rizičnih osoba i osoba starijih od 50. godina.
 • Održavanje idealne tjelesne težine s ciljem prevencije pretilosti.
 • Svakodnevna konzumacija acidofila ili kiselog mlijeka bogatih probioticima koji održavaju povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore i tako sprječavaju nakupljanje toksina u debelom crijevu.
 • Konzumacija voća i povrća svakodnevno s minimalnim unosom od 100 g na dan. Voće i povrće izvrstan su izvor antioksidanasa i fitokemikalija koje imaju zaštitni učinak na nastanak raka debelog crijeva.

Sekundarna prevencija smatra se daleko najvažnijom strategijom u prevenciji raka debelog crijeva, a osnovni joj je cilj rano otkrivanje promjena na sluznici debelog crijeva ili rektuma kako bi se uklonio potencijalni rizik za nastanak karcinoma. U osnovne metode sekundarne prevencije ubrajamo testove na okultno krvarenje i kolonoskopiju.

U Hrvatskoj od 2007. godine postoji nacionalni program prevencije raka debelog crijeva kroz koji su obuhvaćene ciljane, zdrave osobe u dobi od 50-74 godine s ciljem ranog otkrivanja bolesti i adekvatnog liječenja u slučaju pozitivnog nalaza.  Riječ je o prikupljanju uzoraka stolice na okultno krvarenje koje ispitanici provode sami prema dobivenim uputama i zatim povratno šalju na adresu Ministarstva zdravlja koje provodi laboratorijski pregled stolice. Osobe koje imaju pozitivan nalaz kontaktiraju se s strane Zavoda  za očitanje dok se negativni nalazi izdaju na zahtjev ispitanika ili njegova obiteljskog liječnika. Ukoliko je nalaz pozitivan osoba se upućuje na kolonoskopski pregled dok se kod negativnog nalaza probir ponavlja za dvije godine.

Slika 2. Nacionalni program prevencije raka debelog crijeva- upute za uzimanje uzorka stolice
Izvor: https://www.zzjzdnz.hr/projekti/nacionalni-program-ranog-otkrivanja-raka-debelog-crijeva

Metode tercijarne prevencije zasnivaju se na metodama sekundarne prevencije, to jest ranog otkrivanja promjena ili izraslina i njihovo pravovremeno uklanjanje.

Zahvaljujući ranom probiru i boljem informiranju javnosti, u zadnjih desetak godina zabilježen je manji postotak smrtnosti od raka debelog crijeva. Zapamtite da odaziv na rano testiranje i promjena životnog stila mogu uvelike utjecati na prevenciju i ranu detekciju bolesti kod svih rizičnih skupina u ranoj fazi bolesti što uvelike utječe na daljnji proces liječenja i kvalitetu života oboljelih.

Autor: Alijana Pintarić, bacc.med.techn.

 1. https://www.zzjzdnz.hr/projekti/nacionalni-program-ranog-otkrivanja-raka-debelog-crijeva
 2. https://img.medicineh.com/img/colorectal-cancer/symptoms-of-colorectal-cancer.jpg
 3. Franjić D, Marijanović D. Prevencija i rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva u vrijeme pandemije COVID-19. Zdravstveni glasnik: 2020; Vol. 6, No. 2.