NIKOTINSKI PROIZVODI NOVE GENERACIJE – IZAZOV ZA MLADE

Na današnjem tržištu prisutan je sve veći broj nikotinskih, odnosno duhanskih proizvoda koji predstavljaju zamjenu za klasične cigarete. Istraživanja govore u prilog kako su uređaji nove generacije svakako bolja opcija od klasičnih cigareta i tome u prilog govori činjenica da nikotin koji je osnovni sastojak ovih proizvoda, nije primarni uzročnik bolesti povezanih s pušenjem, već to možemo pripisati duhanskom dimu koji nastaje kao posljedica izgaranja duhana. Iako se na društvenim mrežama i javnosti ovi proizvodi spominju u kontekstu zdravije varijante, sigurnosne i dugoročne zdravstvene učinke e-cigareta i drugih proizvoda nove generacije tek ćemo iskusiti u desetljećima pred nama.

Nove proizvode možemo podijeliti na duhanske i bezduhanske proizvode, a u ponudi se mogu pronaći i proizvodi bez nikotina. Treba naglasiti da je većina ovih proizvoda u početku bila reklamirana kao pomoć pri prestanku pušenja, no ono što smo mogli očekivati je da će se mladim osobama svidjeti okusi, mirisi i moderna pakiranja. Zakonska regulativa (zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda) propisuje da sadržaj koji se prodaje ne smije imati više od 20mg/ml koncentracije nikotina, dok poseban problem za zdravlje sad predstavljaju novi toksični spojevi poput olova, kroma, nikla, metala, acetola, silikatnih čestica i formaldehida.

E CIGARETE

Elektroničke cigarete koje nazivamo još i VAPE možemo pronaći različitih oblika i dizajna kao što su kemijske olovke, USB štapići i sl. Glavni sastojci otopine e cigareta su: nikotin, propilen i glikol te različite arome i sredstva za poboljšanje okusa. Ugrađena baterija u proizvodu omogućuje grijanje tekućine koju na kraju udišemo kao aerosol. Na tržištu je prisutno više od 500 ovakvih proizvod i oko 8000 aroma.


GRIJANI DUHANSKI PROIZVODI
Električni uređaji koji griju duhan umjesto da uzrokuju njegovo izgaranje pa time udišemo aerosol s nikotinom i okusom duhana. Paljenje standardnih cigareta rezultira temperaturama iznad 600 -900° C, a temperatura u ovakvim proizvodima je oko 350°C. Ovakvi uređaji su dostupni uz punjač i duhanske umetke ili patrone koje je moguće kupiti u raznim aromama.

SNUS Ili nikotinske vrećice su oralni bezdimni duhanski proizvod koji se obično stavlja između gornje usnice i desni, a prvenstveno se koristio u Švedskoj kao pomoć pri prestanku pušenja. U vrećicama je dehidrirani nikotin s raznim aditivima, a snus sadrži i duhan. Vrećice su pakirane u šarene kutijice, najčešće s aromama peperminta ili šumskog voća a najsličnije su minijaturnim vrećicama čaja. Ova vrsta nikotina najpopularnija je među srednjoškolcima jer nikotin brže dolazi do mozga nego kod cigareta pa trenutni osjećaj opuštanja nastupa brže, a ono što im je posebno privlačno je što se može koristiti neprimjetno.

NIKOTINSKE ŽVAKAĆE GUME

Nikotinske žvakaće gume iako postoje niz godina kao pomoć pri odvikavanju od pušenja najnoviji su trend među djecom i mladima. Na tržištu su dostupne varijante s više ili manje nikotina i mnoštvo privlačnih okusa. Proizvodi poput ovog mogu izazvati ovisnost o nikotinu bez da ikad stavite cigaretu u usta.

JESU LI NOVI NIKOTINSKI PROIZVODI OPASNOST ZA ZDRAVLJE NOVIH GENERACIJA?

Novi nikotinski proizvodi svakodnevno ubiru sve veću popularnost kod mladih srednjoškolaca a sve češće i mlađe populacije. U prilog tome je laka dostupnost, relativno niska cijena proizvoda i atraktivna pakiranja i okusi. Problem koji se brzo i nekontrolirano širi može izazvati razne poteškoće.

Neki od simptoma predoziranja (SNUS) su povraćanja, mučnine, glavobolje, aritmija, ubrzano lupanje srca, poremećaj u koncentraciji i slično. Posebice za one koji ranije koristili nikotinske proizvode. Izloženost nikotinu tijekom adolescencije može utjecati na učenje, pamćenje, poremećaj pažnje te razvoj mozga.

2019. godine prvi put je u SAD primjećena  pojava većeg broja slučajeva težih oblika akutne respiratorne bolesti kod mahom mlađih i inače zdravih, a kojima je poveznica bila konzumiranje e-cigarete. Bolest je dobila naziv EVALI od engleske riječi „e-cigarete, or vaping, product use-associated lung injury“ a očituje se simptomima poput: kašlja, kratkog daha, boli u prsima, mučnine, povraćanja, umora, temperature i boli u trbuhu.

 Iako ovi proizvodi zasigurno sadrže manje toksičnih tvari nego klasične cigarete, one i dalje sadrže niz potencijalno štetnih supstanci u aerosolu koji nastaje zagrijavanjem, a osim toga s obzirom da sadrže nikotin redovitom konzumacijom jednako tako mogu dovesti do ovisnosti kao i klasične cigarete.

Autor: Jelena Ivanović, bacc.med.teh

Literatura:

1. States (US) Federal Drug Administration (FDA): Vaporizers, E-Cigarettes, and other Electronic Nicotine Delivery Systems (ENDS)

2. https://riportal.net.hr/vijesti/novi-opasan-trend-medu-hrvatskim-ucenicima-nikotin-bez-cigareta/318157/  

3. Understanding the emergence of the tobacco industry’s use of the term tobacco harm reduction in order to inform public health policy, S. Peeters, A. Gilmore, Tobacco Control, 2015

4. https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/33860/Pusenje-i-kasalj.html

5. J. Foulds, L. Ramstrom, M. Burke, et al. Effect of smokeless tobacco (snus) on smoking and public health in Sweden. Tobacco Control, 2003.

6. https://www.hzjz.hr/sluzba-zdravstvena-ekologija/elektronicke-cigarete/#odvikavanje