Hemoroidi- uzroci, liječenje, prevencija

Hemoroidi nisu bolest već neugodna pojava koja ne ugrožava život, ali može utjecati na njegovu kvalitetu. U većini slučajeva riječ je o bezopasnim čvorićima koji se manifestiraju svrbežom i iritacijom rektalnog područja te krvarenjem tijekom obavljanja nužde. Njihova pojavnost daleko najviše ovisi o stilu života, načinu prehrane, genetici i općenitom stanju organizma.

Uzroci, simptomi i podjela hemoroida

Hemoroidi su spužvasti jastučići  ispunjeni krvlju koji se nalaze u predjelu rektalnog kanala ili na samom njegovu rubu. Zbog oslabljenog vezivnog tkiva spuštaju se prema izlazu rektuma što uzrokuje zastoj krvi u venama i oticanje tkiva, točnije povećanje hemoroida pri čemu se javlja osjećaj nedovoljnog pražnjenja crijeva, pritiska, svrbeža i boli.

Vodeći uzrok nastanka hemoroida je otežano pražnjenje crijeva koje se može javiti kao posljedica:

 • trudnoće i poroda (učestalija opstipacija),
 • kroničnog proljeva,
 • opstipacije ili zatvora,
 • genetske predispozicije (slične prehrambene navike i sami stil života),
 • konzumiranja namirnica siromašnih probavnim vlaknima,
 • dugog sjedenja na zahodu (uzrokuje povećanje tlaka u venama hemoroida)
 • starenja (popuštanje vezivnog tkiva nakon 50 godine života) te
 • pretilosti.

Hemoroide dijelimo na vanjske i unutarnje. Unutarnji hemoroidi građeni su od endoderma koji nije pod utjecajem naše volje i nema osjetne živce stoga unutarnji hemoroidi ne bole, ali krvare. S druge strane vanjski hemoroidi građeni su od ektoderma koji obiluje osjetnim živcima pa su oni bolniji.

Unutarnje hemoroide možemo podijeliti u 4. stupnja:

 • Hemoroidi prvog stupnja su mali, uzrokuju povremeno krvarenje i svrbež nakon obavljene nužde i ne ispadaju iz analnog kanala.
 • Hemoroidi drugog stupnja karakteriziraju se svrbežom, peckanjem, povremenim krvarenjem te se mogu opipati kao čvorić na rektumu koji se spontano povuče nakon napinjanja ili obavljanja velike nužde.
 • Hemoroidi trećeg stupnja stalno su vani, nalik su kožnim privjescima, ne povlače se spontano, povremeno krvare, uzrok su peckanja i svrbeža te se ponekad na donjem rublju mogu pronaći tragovi smeđeg ili krvavog iscjetka.
 • Hemoroidi četvrtog stupnja u potpunosti se nalaze van rektuma (ne mogu se prstima vratiti unutra), uzrok su svakodnevnih tegoba nelagode i krvarenja. Kako je riječ o vidljivim tvorbama van rektuma i rektalnog kanale  te tegobama koje uzrokuju, unutarnji hemoroidi 1. i 2. stupnja tretiraju se kao vanjski hemoroidi.

Vanjski hemoroidi su čvorići koji nastaju zbog usporenog protjecanja krvi kroz vene rektuma. Čvorići čine kožu napetom i bolnom, modre su boje i mogu puknuti. Nastaju naglo, najčešće tijekom trudnoće i poroda kao posljedica odgovora na utjecaj hormona te kao posljedica dugog sjedenja ili učestalije vožnje biciklom što pridonosi otežanom pražnjenju crijeva.

Slika 1. Prikaz smještaja unutarnjih i vanjskih hemoroidi
Izvor: https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje/hemeroidi-simptomi-dijagnoza-i-lijecenje

Dijagnoza stanja postavlja se na temelju prisutnih simptoma i pregleda liječnika uz obaveznu kolonoskopiju (pregled debelog crijeva) kod svih pacijenata starijih od 50 godina kako bi se isključila sumnja na nastanak karcinoma debelog crijeva.

Liječenje hemoroida

Izbor načina liječenja ovisi o stupnju razvoja hemoroida pri čemu moramo biti svjesni činjenice da se oni ne mogu u potpunosti izliječiti primjenom masti, obloga ili krema. Unutarnji hemoroidi 1. i 2. stupnja tretiraju se ambulantno ili kod kuće pomoću obloga, toplih kupki ili  krema koji pomažu u ublažavanju hemoroidalnih tegoba.

Blage kupke i topla voda pospješuju krvotok čime pomažu da otečene žile splasnu, smanjuju upalu i samim time rizik od nastanka infekcije. U slučaju boli ili peckanja možete koristiti hladne obloge koji pomažu krvnim žilama da se stegnu i tako ujedno ublažavaju osjećaj boli ili peckanja. Za pripremu hladnih obloga možete koristiti led međutim njega ne smijete stavljati direktno na bolno područje. Preporuka je da se led stavi u vrećicu koja se zatim zamota u tanku krpu i tek onda stavi na zahvaćeno područje, led držite oko 20 minuta. Postupak možete ponoviti s time da obavezno napravite pauzu između svake primjene leda u trajanju od najmanje 10 minuta.

Kirurško odstranjivanje hemoroida preporučuje se kod onih osoba kod kojih se hemoroidi konstantno vraćaju. Najčešće je riječ o hemoroidima 3. i 4. stupnja čije se tegobe ne mogu ublažiti alternativnim metodama. Izbor operativne metode ovisi  o težini kliničke slike i stupnju hemoroidalnih promjena.

 Savjeti u prevenciji hemoroida

Prevencija je jedan od glavnih koraka za izbjegavanje nastanka hemoroida i ublažavanje tegoba koje uzrokuju. Prehrana bogata vlaknima, adekvatan unos tekućine, redovita tjelesna aktivnost i regulacija stolice mogu značajno smanjiti mogućnost nastanka hemoroida.                                              

 • Kako kretanje potiče i olakšava probavu preporučuje se svakodnevna šetnja u trajanju od najmanje 20 do 30 minuta.
 • Hrana koju unosimo u organizam mora biti bogata cjelovitim žitaricama kao što su zobene pahuljice, suho voće, mahunarke, integralna tjestenina i integralni kruh. Usto se savjetuje popiti 8 do 10 čaša vode dnevno.
 • Izbjegavajte začinjenu i brzu hranu, gazirana pića, kofein i alkohol.
 • Nuždu treba obaviti čim se osjeti potreba, pretjerano tiskanje i zadržavanje daha prilikom obavljanja velike nužde se ne preporučuju.
 • Izbjegavajte dugotrajno sjedenje.
 • Budite aktivni- redovna tjelovježba pomaže u prevenciji zatvora i smanjenju pritiska na krvne žile čime se smanjuje mogućnost  nastanka hemoroida.

Autor: Alijana Pintarić, bacc.med.techn.

Literatura:

 1. https://www.plivazdravlje.hr>članak
 2. https://www.vasezdravlje.com>hemoroidi
 3. Hemoroidi-dijagnostika i liječenje. Hrvatski liječnički zbor, Zagreb; 2011.
 4. Smuđ D, Kekez T, Majerović M, Smuđ S. Hemoroidi-dijagnostika i terapijske mogućnosti. Liječnički Vjesnik 2005;127:129-133
 5. https://myclevelandclinic.org>health